Choď na obsah Choď na menu
 


Pamiatky

  Bojnický Zámok Bojnice

Bojnický ZámokBojnický zámok patrí medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie zámky v strednej Európe, vyhľadávajú ho návštevníci z celého sveta. Zámok sa týči na úpätí Strážovskej vrchoviny na travertínovej kope nad mestečkom Bojnice. Je je jedným z najstarších a najvýznamnejších slovenských hradov. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského opátstva. Bojnický zámok je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň sídlom múzea.

Lipa kráľa Mateja Bojnice

Lipa kráľa MatejaLipa kráľa Mateja rastie v zámockom parku v Bojniciach a je majetkom Slovenského národného múzea – Múzea Bojnice. Podľa povesti zasadil túto lipu Matúš Čák Trenčiansky v roku 1301, keď zomrel posledný kráľ z rodu Arpádovcov Ondrej III. V čase svojho vrcholu mala koruna stromu priemer približne 36 metrov, konáre siahali do výšky 28 metrov a obvod kmeňa bol 12 metrov. Pod stromom sa konávali rôzne posedenia. Kráľ Matej Korvín (1458 – 1490), o ktorom je známe, že rád pobýval v Bojniciach, usporadúval pod lipou veľké hostiny a porady.

Múzeum praveku - Prepoštská jaskyňa Bojnice

Múzeum praveku - Prepoštská jaskyňaBojnice sú považované za klenot pravekých dejín, najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na území Slovenska. Múzeum praveku, ktoré sa nachádza na pôvodnom mieste, ktoré v praveku neandertálci osídlili (areál travertínovej Prepoštskej jaskyne), približuje zaujímavou formou ich život: aké kamenné nástroje si dokázali vyrobiť, čo jedli, aké lovili zvieratá, čo si obliekali, ako si delili v pravekej tlupe prácu, aby prežili...